Wat is een zonnepaneel?
Een zonnepaneel is een paneel dat bestaat uit een collectie van zonnecellen. Overdag wordt het gratis zonlicht omgezet in duurzame energie. De zon hoeft niet persé volop te schijnen, ook bij een bewolkte lucht wordt er energie opgewekt.
Het vermogen van een zonnepaneel wordt gemeten in Wattpiek (Wp) Een zonnepaneel produceert gelijkstroom (DC). Een omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom (AC) zodat de gratis opgewekte energie bruikbaar is in uw huis.
Welke voordelen bieden zonnepanelen?
- Met zonnepanelen kunt u flink besparen op uw energierekening
- Zonnepanelen zijn duurzaam en milieuvriendelijk
- De waarde en het energielabel van uw woning wordt sterk verhoogd
- Zonnepanelen hebben een lange levensduur en zijn onderhoudsarm
- Na de aanschaf van de zonnepanelen ontvangt u de BTW weer terug
- Investeren in zonnepanelen levert meer rendement dan sparen bij de bank
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Dit hangt af van het aantal kWh dat u wilt gaan opwekken. Stel dat u 3000 kWh wilt opwekken, dan bent u ongeveer 10 300 WP zonnepanelen nodig. Omdat de ligging van de zonnepanelen en de hellingshoek bijna nooit helemaal perfect zijn, treed er altijd een deel verlies op. Het kan daarom handig zijn om 1 of 2 extra zonnepanelen te plaatsen om dit verschil te compenseren. Natuurlijk kunt u ook denken aan zonnepanelen met een hoger vermogen, de opbrengst per m2 aan oppervlakte gaat hierdoor omhoog.
Wat is een omvormer?
De zonnepanelen zijn aangesloten op een omvormer. Dit elektronische apparaat zet gelijkstroom afkomstig van de zonnepanelen om in wisselstroom met de juiste spanning. De meterkast stuurt de stroom vervolgens naar alle stopcontacten zodat je de duurzame stroom kunt gebruiken.
Zonnepanelen kunnen niet zonder de zon en een omvormer. De omvormer is het hart van de installatie en zorgt ervoor dat de opgevangen gelijkspanning direct wordt omgezet naar wisselstroom. Wisselstroom is het soort stroom dat bruikbaar is in je woning. Overdag wanneer de zonnepanelen energie opwekken verbruik je dus je eigen energie. ‘S avonds als de zonnepanelen geen energie opwekken, verbruik je energie van je energieleverancier.
Welke omvormers zijn er?
Muizelaar Techniek gebruikt uitsluitend omvormers van hoge kwaliteit welke bij uw systeem en uw wensen passen.
Klassieke stringomvormer
De klassieke stringomvormer is seriegeschakeld en levert een hoge gelijkspanning op van ongeveer 600v tot 700v op het dak. De centrale omvormer in de woning zorgt voor het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom. Een kenmerk van de klassieke stringomvormer is dat als er één zonnepaneel uitvalt om welke reden dan ook, dan valt de hele installatie weg en wordt er geen stroom opgewekt.
SolarEdge met optimizers
Bij de SolarEdge met optimizers wordt elk paneel afzonderlijk uitgelezen doordat elk paneel een eigen optimizer heeft. Hierbij is nog steeds de centrale omvormer nodig die gelijkspanning omzet naar wisselstroom. Het voordeel ten opzichte van de klassieke stringomvormer is dat het hele systeem blijft werken zodra er een paneel in de schaduw komt of uitvalt.
Gratis advies / vrijblijvende offerte
Er zijn vele soorten zonnepanelen, laat u daarom goed voorlichten over de verschillende mogelijkheden. Muizelaar Techniek informeert u graag over de verschillende panelen en alles met betrekking tot de daarbij horende installatie. Zo zijn er verschillende rendementen, aansluitmogelijkheden, kleuren en prijzen.
Hieronder enkele voorbeelden die van invloed zijn op de vrijblijvende offerte:
- De ligging van het dak (noord, zuid, oost, west.)
- Obstakels op het dak (dakramen, dakkapel, schoorsteen)
- Afmetingen van het dak
- Omliggende (flat)gebouwen, bomen, etc.
En natuurlijk uw eigen (visuele) voorkeuren.
BTW teruggave particulier
Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0%, als deze geleverd en geïnstalleerd worden op of bij een woning. Dit betekent dat u geen btw betaalt voor zonnepanelen op of bij uw woning, en dus ook geen btw kunt terugvragen. Lees meer over de voorwaarden voor het 0%-tarief bij Btw-tarief zonnepanelen.
Toch zijn er situaties waarin u wél 21% btw betaalt als u zonnepanelen koopt:
- als u de factuur vóór 1 januari 2023 hebt gekregen
- als u geïntegreerde zonnepanelen op een nieuwbouwwoning koopt
- als u zonnepanelen met meerdere functies koopt, zoals bijvoorbeeld PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen
- als de zonnepanelen niet op of bij uw woning worden geïnstalleerd, maar bijvoorbeeld op een bedrijfspand.